Program Náš vidiek podporí aj tri projekty v NP Poloniny

01.03.2012 Snina

Stakčín 1. marca (TASR) - V rámci grantovej výzvy Úradu vlády SR pod názvom Náš vidiek získa finančnú podporu aj viacero projektov na území Národného parku (NP) Poloniny. TASR o tom informoval Miroslav Buraľ zo Správy NP so sídlom v Stakčíne, okres Snina.
"Peniaze do programu Náš vidiek – 1,2 milióna eur sa rozhodol poskytnúť Úrad vlády SR (ÚV SR) z usporených bežných výdavkov na rok 2011. V dňoch 23. januára až 3. februára 2012 zasadala hodnotiaca komisia, ktorá odporučila podporiť z rezervy predsedníčky vlády 130 žiadostí v sume cca 1,204 milióna eur," uvádza sa na internetovej stránke ÚV SR.
Žuravy a oborohy - obnova zanikajúcich symbolov Zemplína je názov jedného z podporených projektov, ktorý sa bude realizovať na území NP Poloniny v deviatich obciach Uličskej doliny. "Jeho zámerom je vytvorenie areálov s informačnými panelmi typu oboroh. Ide o prvky ľudovej architektúry - drobné stavby na uskladnenie sena," priblížil Buraľ s tým, že projektový zámer ráta aj s obnovou a záchranou viacerých vahadlových studní, ktoré sú v regióne známe ako žuravy.
"Zriadenie muzeálnej expozície v drevenom kostolíku z roku 1650 v obci Topoľa je ďalší podporený projekt, ktorého predkladateľom je miestny Obecný úrad," doplnil Buraľ. V priestoroch chrámu plánuje zriadiť samospráva expozíciu venovanú jeho histórii, ako aj miestnemu rodákovi Alexandrovi Duchnovičovi - vedúcej osobnosti národného obrodenia Rusínov v 19. storočí.
Tretí podporený projekt nesie názov Obnova areálu veľkopoľanskej rotundy. "Jeho predkladateľom je Obecný úrad v Stakčíne. Zameraný je na dobudovanie areálu kamennej rotundy postavenej v roku 1916 v bývalej obci Veľká Poľana, vojnového cintorína a stabilizovanie ruín zanikajúceho kostola, ktorý bol poškodený v roku 1915 a odvtedy chátra," uzavrel Buraľ.
 

Vyberte región